Museum Jorn er et af Jyllands mest forskningstunge kunstmuseer og engagement i forskning er et af museets vigtigste ansvars- og arbejdsområder
Udover samlingen af kunstværker ejer Museum Jorn et meget stort arkivmateriale – ikke bare om Asger Jorn, men også generelt om enkeltkunstnere i både dansk og europæisk kunst. Museets arkiver er udgangspunkt for udstillinger og tekstbidrag til kataloger i både ind- og udland.
Det vigtigste forskningsområde på museum Jorn er at belyse Asger Jorns inspirationskilder og samarbejdsrelationer – især på internationalt plan. De øvrige kunstnere, der er repræsenteret i samlingen og i museets arkiver, har også stor relevans for forskningen.
Museet har tilknyttet en gæstebolig til forskere og servicerer i udstrakt grad besøgende forskere. Museets forskernetværk spænder bredt og resulterer i udstillinger og publikationer i fx: USA, Cuba, Brasilien, Norge, Sverige, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Schweiz, Østrig, Polen, Litauen, England, Holland, Belgien og Australien.
Museets egne forskningsaktiviteter koncentrerer sig i denne tid om at indsamle arkivmateriale som grundlag til fremtidig forskning, arbejde på en kommenteret udgivelse af Jorns Breve (Troels Andersen), udgive en opdateret Jorn-bibliografi, arbejde på en værkfortegnelse over Per Kirkebys træsnit, løbende arbejde på værkfortegnelsen over Jorns maleri, tegning, grafik, skulptur, tekstilkunst samt løbende arbejde med værkfortegnelsen over Per Kirkebys grafik.
Museets videnskabelige personale arbejder desuden løbende på udgivelser i forbindelse med egne udstillingsprojekter og publikationer, der udgives i samarbejde med andre nationale og internationale partnere. Ud over udstillinger og publikationer afholdes der seminarer og foredrag som del af forskning eller til formidling af forskningsresultater.
ISBN 978-87-92307
Museum Jorn (fhv. Silkeborg Kunstmuseum) har igennem mere end 50 år publiceret både tidsskrifter, udstillingskataloger, værkfortegnelser, kunstnermonografier/biografier, kommenterede antologier og samlingskataloger der indeholder kunstvidenskabelige forskningsartikler.
Museum Jorn ønsker at opdatere sine publikationer i forhold til de nyeste retningslinjer for forskningsudgivelser. Derfor lægger husets forlag vægt på at de publicerede tekstbidrag bliver forskningsmæssigt kvalificeret og fagfællebedømt igennem en såkaldt peer review.
En fagfællebedømmelse eller peer review er en uafhængig skriftlig vurdering fra en neutral ekstern ekspert (ikke redaktør eller medforfatter), der godtgør publikationens videnskabelige kvalitet og originale forskningsmæssige bidrag.
Der stilles følgende krav til fagfællebedømmelse/ peer review:
Et udvalg af museets publikationer kan købes i webshoppen her.
Med en storsindet donation fra Asger Jorns arvinger har Museum Jorn i 2006 fået overdraget ophavsretten og reproduktionsrettighederne til Jorns samlede værk. VISDA varetager forespørgsler om reproduktion af Asger Jorns billedkunstneriske værk. Kontakt: billedlicens@visda.dk
Brug af Asger Jorns skriftlige produktion kan ske med tilladelse fra Donation Jorn, Silkeborg. Forespørgsler herom forvaltes af Museum Jorn og kan rettes til museet pr. mail info@museumjorn.dk