Museum Jorn er et museum, der ønsker at appellere til alle sanserne
Den sekskantede fodboldbane bruges over store dele af verden til at spille det triolektiske fodboldspil, som Asger Jorn opfandt i begyndelsen af 1960’erne. Spillet udsprang af de tanker, Jorn gjorde sig om samfundet. Han illustrerede dem ved at opfinde et fodboldspil, som skal spilles af tre hold på en bane med tre mål. Her handler det om at forsvare sig og indgå alliancer – ikke om at angribe.
Det er gratis at spille! Hvis der ikke ligger flere bolde ved banen, kan man få udleveret nye ved museets reception i åbningstiden. Man er altid velkommen til at bruge banen – også udenfor museets faste åbningstider.
Treholdsfodbolden viser Jorns idéer om en ikke voldelig udvikling i verden. Under den kolde krig ønskede Jorn at indføre en ”tredje kraft”, der kunne ophæve konfrontationen mellem øst og vest. Han sammenlignede idéen med fodbold: To hold, der spiller mod hinanden, spiller aggressivt, men sætter man et tredje hold på banen, opstår der en skiftende balance, som fremmer evnen til hele tiden at tænke nyt og orientere sig i samarbejder. Helt grundlæggende så han verdens og kulturens udvikling i lyset af disse tanker.
• Man spiller tre hold ad gangen med én bold.
• Det hold, som har bolden, spiller mod de andre.
• Antal spillere: 1-3 spiller på hvert hold.
• Varighed: 3 perioder, hvor hver periode varer 8 minutter
• Vinder: Det hold, som lukker færrest mål ind (dvs. med laveste scorer imod sig)
• Ud over rødt og gult kan gives et blåt: 2 minutters udvisning
Med lystegningsmaskinen kan du prøve kræfter med teknikken bag en af Asger Jorns kunstneriske metoder. Det er sjovt og kreativt, og alle kan være med. Det er gratis, og du kan få tilsendt din lystegning på mail eller købe et print i receptionen og få dit eget værk med hjem.
Du bliver her inddraget på en mere aktiv måde og får mulighed for at afprøve Asger Jorns kunstneriske metoder på egen krop. Lystegningsmaskinen er et selvstændigt og vedvarende tilbud til vores besøgende, der kan deltage i de skabende processer og få kunstneriske oplevelser ad helt nye veje.
I 1953 udførte Asger Jorn 21 lystegninger efter opfordring af fotograf Poul Pedersen. Tegningerne blev udført i et mørkt atelier ved hjælp af en lommelygte foran Poul Pedersens åbne kamera. Under lystegningen støttede Jorn sig til en skitsebog. Mange kunstnere har før og siden eksperimenteret med lystegninger, men især Picassos lystegninger var en inspirationskilde for Poul Pedersen og Jorn. I 1949 lavede Picasso en serie lystegninger med hjælp fra LIFE Magazine fotografen Gjon Mili.
Nogle af Jorns lystegninger blev siden hen overført på fotografisk lærred til en udstilling i Århus Kunstbygning i 1971. I den anledning gav Jorn lystegningerne titler. I dag indgår en stor del af lystegningerne i Museum Jorns samling.
Museum Jorns lystegningsmaskine er støttet af Nordea-fonden.
Hvad er et litografi? Hvordan laver man et dybtryk?
Nu kan besøgende komme endnu tættere på den kunstneriske skabelsesproces og få et indblik i teknikken bag nogle af Asger Jorns bedste grafiske værker.
Med museets digitale grafikstation bliver den besøgende vejledt i den grafiske proces og skaber selv sit eget grafiske værk – uden dog at få sværte på fingrene! Hele processen foregår nemlig digitalt via et stort touch-bord. Men til forskel fra normale digitale borde, der er udformet som en trykfølsom skærm, giver Museum Jorns grafikstation brugeren mulighed for at komme helt tæt på virkeligheden. Grafikstationen er nemlig udformet som et stort arbejdsbord med originale genstande hentet fra et grafisk værksted.
Grafikstationen er støttet af Nordea-fonden.