PRESSEMEDDELELSE 24. SEPTEMBER 2024
11.10.2024 – 19.1.2025
SUPERFLEX & ASGER JORN
SUPERCONVERSATION
I en ny stor særudstilling med det danske kunstnerkollektiv SUPERFLEX vækkes Asger Jorn, Jørn Utzon, Sonja Ferlov Mancoba, Per Kirkeby og andre store kunstnere til live. Ved hjælp af kunstig intelligens inviteres de ind i kollektivet til en samtale om museets funktioner, dets fremtid, transformation og perspektivskifte.
Det danske kunstnerkollektiv SUPERFLEX træder i efteråret 2024 ind i samtalen om fremtidens kunstmuseum. I tråd med Asger Jorns og arkitekten Jørn Utzons visioner for et nyt kunstmuseum i Silkeborg i 1965, der skulle nedbryde grænserne mellem menneske og kunstværk, præsenterer SUPERFLEX en original udstilling i samarbejde med Museum Jorn, der både arbejder ind museets historie, dets funktioner og dets fremtid.
SUPERFLEX har siden 1993 fungeret som et udvidet kollektiv og har konsekvent arbejdet med en bred vifte af samarbejdspartnere. De seneste værker har ført idéen om samarbejde videre, så det ikke kun er i mellemmenneskelig forstand, men også i et bredt økologisk perspektiv med deltagelse af andre arter.
”Tumult var hans element; i tumult følte han sig som en fisk i vandet.”. Sådan sagde den anerkendte franske kunstner Jean Dubuffet om sin nære ven Asger Jorn. I den ånd foreslog Jorn selv at oprette ”Ministeriet for Forstyrrelser” i slutningen af 1950’erne. Til sammenligning arbejder SUPERFLEX ofte ud fra potentialerne i at dyrke friktion, fordi ”friktion er nødvendig for kollektivitet.”
Udstillingen undersøger, hvad et museum er, og det kontrastfulde forhold mellem Museum Jorns baggrund, der i høj grad er baseret på Jorns spontanitet, og på det museale format, der bl.a. er styret af katalogisering, bevarings- og forvaltningsopgaver. Dette modsætningsforhold bearbejdes i perspektivrige dialoger mellem værker af SUPERFLEX og museets egne værker og rum samt mellem det fysiske kunstværk og helt ny digital teknologi. Udstillingen skal vise museet som en organisme i konstant udvikling. Hvor kunst ikke kun udstilles, men hvor den skabes, lever og udvider vores idé om, hvad et kunstmuseum gør, og hvad det kan udvikle sig til.
SUPERCONVERSATION og SUPERBRICK FACTORY
I udstillingen vil publikum opleve værket SUPERCONVERSATION. En samtale mellem Asger Jorn (1914-1973), Jørn Utzon (1918-2008), Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984), Per Kirkeby (1938-2018), Guy Debord (1931-1994), Jaqueline De Jong (1939-2024), Le Corbusier (1887-1965), Troels Andersen (1940-2021), Pablo Picasso (1881-1973) og SUPERFLEX skabes ved hjælp af kunstig intelligens. Med afsæt i kunstnernes respektive tænkning og kunstneriske standpunkter diskuterer de nu fremtidens kunstmuseum.
” Ved at inkludere Jorn og andre kunstnere i vores udvidet kollektiv, faciliterer vi en samtale mellem kunstnere på tværs af tid – en diskussion om, hvordan vi forbereder os på en usikker fremtid.
SUPERCONVERSATION udspringer af interessen for at høre, hvad disse kunstnere ville have at sige i dag. Hvordan ville deres praksisser positionere sig i nutiden? Mange af de temaer, de arbejdede med, er stadigvæk aktuelle – f.eks. Jorns tanker bag det at skabe ”Ministeriet for Forstyrrelser”, Mancobas arbejde med forgængelige materialer og Debords kritik af mediekulturen.”
– SUPERFLEX
Udstillingen indeholder desuden en arbejdende fabrik etableret direkte på museet, hvor “superbricks” fremstilles. Superbricks, der er udviklet af SUPERFLEX, er lyserøde, buede mursten lavet af ubrændt ler, der er skabt til at undgå rette linjer og lige vinkler, som kendetegner konventionel menneskelig arkitektur. Med deres organiske materialer og geometri efterligner Superbricks naturlige habitater og imødekommer dyr og planter.
Som udstillingen skrider frem, opbygges skulpturer af Superbricks på museet – både inde og ude. Skulpturerne igangsætter visionære idéer for formgivning, materialevalg og arkitektur ud fra tanker om økologiske miljøer, bæredygtighed samt plante- og dyrearters sameksistens og trivsel i en menneskeskabt ramme.
”Det er vores overbevisning, at SUPERFLEX kan bidrage med enestående og relevante kunstneriske perspektiver til udviklingen af et nyt museumsformat. Den akkumulerede kunstneriske viden kan skabe konkrete bud på, hvordan museets arbejde i fremtiden kan tage form. Med andre ord, hvilke byggesten – både materielle, immaterielle og relationelle – et nyt museum kan opføres med.
I SUPERFLEX & ASGER JORN – SUPERCONVERSATION besjæler SUPERFLEX samtalen om et nyt Museum Jorn med en kunstnerisk nerve, der forholder sig til samfundsaktuelle problemstillinger og udfordringer. Udstillingen præsenterer således en ny linje i museets udstillings-, formidlings- og projektprogram, hvori museet gøres til platform for inspirerende og opsigtsvækkende projekter, der giver os perspektiver og erfaring, som vi kan bygge videre på.”
– Christian Kortegaard Madsen, direktør Museum Jorn
Om udstillingen
Udstillingen SUPERFLEX & ASGER JORN – SUPERCONVERSATION kan opleves på Museum Jorn i perioden 11. oktober 2024 til 19. januar 2025.
Udstillingen er et radikalt partnerskab mellem SUPERFLEX og Museum Jorn, der udmønter sig i gennemgribende installationer, nytænkende værkpræsentationer og en arbejdende fabrik etableret på museet.
Vi inviterer alle til udstillingsåbning på Museum Jorn torsdag 10. oktober 2024 kl. 16, hvor SUPERFLEX vil være til stede.
Udstillingen er generøst støttet af Ny Carlsbergfondet, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Beckett-Fonden.
Billedmateriale
Billedmateriale kan benyttes mod kreditering og kan hentes via dette link.
Billeder fra udstillingen kan fremsendes efter udstillingens åbning.
Kontakt
For mere information og interviewmuligheder kontakt:
Direktør Christian Kortegaard Madsen, ckm@museumjorn.dk, 40 95 07 59
Museumsinspektør og kurator Cecilie Marie Dalhoff, cmd@museumjorn.dk, 26 21 94 26
For yderligere pressemateriale kontakt:
Kommunikationsansvarlig Sebastian Christensen, sc@museumjorn.dk, 29 33 30 90